Η περιοχή μας

Στις παρυφές του Ολύμπου σ’ ένα καταπράσινο τοπίο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα βρίσκεται ο Πλαταμώνας, που αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Ο Πλαταμώνας έχει κηρυχθεί τουριστικό θέρετρο επίσημα με βασιλικό διάταγμα από το 1965.

Ιστορία
Η πρώτη ονομασία της περιοχής ήταν Ηράκλεια αργότερα ονομάσθηκε Ηράκλειον. Κοντά στο 1000 μ.Χ. οι Βυζαντινοί χτίζουν τον Πλαταμώνα και ιδρύουν την Επισκοπή Πλαταμώνος. Το 1210 οι Φράγκοι χτίζουν το κάστρο του Πλαταμώνα, όταν Βασιλιάς στη Θεσσαλονίκη είναι ο Βονιφάτιος Μομφερατικός.
Το κάστρο που δεσπόζει σε κομβική θέση και ελέγχει όλη την είσοδο του Θερμαϊκού διατηρείται με την τότε μορφή του έως και σήμερα. Το 1427-1430 οι Τούρκοι γίνονται κύριοι του κάστρου του Πλαταμώνα. Τον 17ο αιώνα δημιουργείται ελληνικός οικισμός έξω από το κάστρο του Πλαταμώνα, όμως το 1812 κάνει την εμφάνισή της η χολέρα και ερημώνεται η περιοχή.
Το 1924 έρχονται πρόσφυγες από την Ιωνόπολις του Πόντου και εγκαθίστανται στο σταθμό Πλαταμώνος, όπου δημιουργούν οικισμό προσφύγων, ο οποίος εξελίσσεται και το 1960 ιδρύεται η κοινότητα Πλαταμώνος.

Τοποθεσία
Η τοποθεσία του είναι κομβική. Διαθέτει σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ από την εθνική οδό και χάρη στα νέα τούνελ, η απόστασή του από την Αθήνα, τη Λάρισα, το Λιτόχωρο, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη έχει συντομευθεί κατά πολύ.
Έχοντας ως αφετηρία τον Πλαταμώνα και τις γύρω περιοχές, δηλαδή τους Νέους Πόρους, το Νέο Παντελεήμονα και την παραλία του Νέου Παντελεήμονος, μπορεί κανείς να φτάσει στη Λάρισα σε 20 λεπτά, στη Θεσσαλονίκη σε 40 λεπτά και στην Κατερίνη σε 12 λεπτά. Μία ώρα απόσταση απέχουν ο Όλυμπος, το κάστρο, το μουσείο και η Βεργίνα.